TIPS ATASI SEMBELIT CARA MUDAH. RUGI TAK CUBA!

SEMBELIT ...oh sembelit.. memang satu penyeksaan. Sampai ada sesetengah orang yang berak darah sebab dah asyik sembelit jer kan, boleh luka tau. Sembelit ni boleh sebabkan komplikasi seperti BUASIR. Kesannya  boleh berlaku PENDARAHAN pada rektum. Rektum ini apa pulak?? rektum ni adalah salur menegak yang terakhir pada usus besar. Jadi bila dah asyik sembelit dan najis keras jer. akibatnya boleh sebabkan pendarahan sebab dah luka kat dalam tu.

buasir, tips atasi sembelit, tips atasi buasir

Selalu juga berhadapan dengan masalah sembelit ni terutama masa pregnant. Ibu hamil memang akan bertambah sembelitnya. Kak nab dulu sampai kena jumpa doktor amik ubat untuk lembutkan najis. Menakutkan lah kalau sembelit time hamil apentah lagi time pantang.  Bayangkan dah lah sakit lepas bersalin.. lepas tu kena tempuh debaran sembelit pulak. Sembelit dikalangan ibu hamil dan ibu berpantang ni memang common atau biasa kata doktor. Duduk lah bertapa dalam toilet menahan kesakitan dan dalam ketakutan. Sampai dah tak tahu nak makan apa untuk elakkan sembelit. Time pantang anak sulung, hari keempat baru rasa nak buang air besar...dannnnnnn.... berejam- jam dok kat toilet sampai berpeluh- peluh tahap nak pitam sebab dah dehydrated. Lepas selesai semua kena tempuh kesakitan di sana sini..lutut pun dah menggigil- gigil,. huhu..sadissss ok.

Bagi yang kerap sembelit ni disarankan cukup air yang diminum. Dan tips paling biasa orang kampung pesan makan betik atau pisang supaya lawas "membuang". Amalkan makanan yang tinggi fiber untuk bantu atasi masalah sembelit anda tu. Kalau lagi rajin boleh cari buah markisa, avocado dan raspberries yang memang tinggi sangat fiber kat buah- buah ni. Tapi jenuh gak nak cari buah ni hari- hari. 

Boleh dikatakan setiap kali membuang memang dalam mode sembelit. Hari biasa yang tak mengandung pun still sembelit, Bulan puasa lagilah bergandaria tahap sembelitnya. dan bila mengandung??? lagilah menjadi- jadi tahap sembelit itu. Dannnnn macam mana NAK atasi sembelit DENGAN CARA YANG MUDAH??? 

Tadaaaaa... bila kak nab start amalkan makan ostematrix Shaklee ni memang lega dan jimat masa. Jimat masa tak payah nak dok berkampung kat toilet dan hati pun senang. Masalah penghadaman dan sembelit ni boleh kacau mood seharian tau. 


Telan ostematrix malam.. esoknya mudah jer nak ke toilet. insyaALLAH. Dan yang paling syiok ialah tak der dah cramp- cramp kaki dan bangun pagi lebih segar. Mertua kak nab tak boleh dah bila ostematrix abis. Cepat- cepat order nak pil putih hihi.. Umur mereka pun dah 60++ kebiasaannya memang sakit lutut, sendi dan tumit. Badan selalu letih dan bangun pagi tak fresh. Tapi lepas makan ostematrix Alhamdulillah mereka rasai keberkesanan dan perbezaan ketara. Tumit dah tak sakit, time solat pun dah tak rasa sakit katanya, bangun pagi lebih segar dan lawas membuang. Puas hati sangat sampai order laju- laju tau bila ostematrix dah nak habis.

Nak travel ke mana- mana pun senang, bawak jer ostematrix ni. :-) . Ostematrix Shaklee bukan ubat malah adalah vitamin yang menyihatkan. Lebih dari sekadar kalsium dannnn 

Selain untuk sembelit OSTEMATRIX juga membantu:



TESTIMONI SEMBELIT DAN SAKIT BELAKANG.




JADI APA TUNGGU- LAGI. TAKKAN NAK MENAHAN SEMBELIT LAMA- LAMA. BILA JADI BUASIR LAGILAH PARAH KAN?? .


DAPATKAN BANTUAN SEGERA UNTUK MASALAH SEMBELIT ANDA.

ATASI SEBELUM TERLAMBAT.

WHATSAPP "OSTE" KE 




"JADI SIHAT, KEKAL SIHAT & LEBIH SIHAT"
NABISAH IMBICHI
PENGEDAR SHAKLEE BERDAFTAR
ID: 1215924






* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.






Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

6 comments:

  1. tingat semalam membe dia kata kena sembelit. pastu dia beli jus apa ntah. da minum separuh br nk cr expired date tp x de langsung... dia da gugup semcm ;-)

    ReplyDelete
  2. sebelum nie ade cube produk shaklee.. tapi sekejap je.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis try produk shaklee yg mana satu sis?

      Delete