PUNCA SLIP DISK DAN BAGAIMANA MENGATASINYA???

sakit tulang belakang, punca slipped disc,faktor slipped disc, sakit pinggang

Selalu tak dengar orang sebut. "saya sakit belakang,ada slip disc ni." Kesakitan slip disc ni memang bukan biasa- biasa, tapi luar biasa sakitnya dan menurut doktor kalau silap boleh membawa kepada lumpuh.

"Slipped Disc" ni berpunca dari kecederaan atau kelemahan bahagian dalaman cakera (disc) sehingga ianya boleh menonjol ke lingkaran luar "ring" yang terdapat pada tulang belakang. Nak mudah faham, slipped disc ni adalah Cakera atau disc yang tergelincir daripada kedudukan asalnya. Memang akan menyebabkan kesakitan yang amat tidak selesa. Dan jika cakera (disc) yang tergelincir itu memampatkan saraf tulang belakang anda, maka anda mungkin juga akan rasa kebas dan kesakitan disepanjang saraf yang terjejas tu.

Kesakitan slipped disc ini berdasarkan pengalaman kak nab sendiri amatlah tidak tertahan sakitnya. Pertama kali kak nab kena slipped disc masa zaman bujang. Biasalah kerja di opis banyak duduk. Mula- mula kak nab ingat sakit pinggang biasa sahaja. Tapi lama kelamaan makin tak tertahan. Serious sakitnya sangatlah seksa. Nak bangun dari duduk rasa macam tercabut pinggang semua. 

Bila dah berdiri lama dan nak duduk pun sakitnya bukan biasa- biasa. Nak ubah posisi daripada baring telentang ke mengiring pun bukan mudah kan. Kebas kaki tak usah cakaplah. Bila dah tak termampu untuk bertahan akhirnya gagahkan diri ke hospital jua. Pertama kali kak nab pergi ke Hospital Pakar Annur, doktor pakar  ketuk lutut, ketuk buku lali, tekan sana tekan sini dan dia suspect slipped disc......ermmm cam terkebil- kebil juga. and then doktor explain punca- punca slipped disc ni boleh disebabkan oleh angkat barang berat, pernah jatuh terduduk ke terhentak di bahagian tulang belakang, pekerjaan yang terlampau lama duduk (dan doktor cakap orang IT memang ramai yang kena slipped disc..erkk), postur badan yang salah, cara angkat barang yang salah. 

Kalau kita selalu sangat membongkok dan angkat barang maknanye kita berisiko juga untuk kena slipped disc. Cara yang betul ialah bengkokkan lutut dan turunkan badan secara menegak dan bukannya bongkok. Dan kesimpulannya doktor pakar tu pun cakap saya sendiri pun ada slipped disc.. huhu.. dan kena berhati- hati serta jaga postur badan. At last doktor bagi painkiller dan vitamin jer. Time tu kak nab tak kenal shaklee lagi.

Doktor pesan "Kalau awak rasa kebas- kebas yang berpanjangan dan tak hilang- hilang, sila ke hospital." . Doktor dah suruh refer ke hospital putrajaya untuk full checkup dan MRI. Tapi kak nab tak pergi- pergi..hihi. Kak nab try berurut dengan teknik rawatan cina. Oklah alhamdulillah berkurangan, tapi silap sikit sakit semula. Urut sampai keluar airmata lah menahan sakit tu. Memang nak dikatakan setiap hari sapu minyak panas supaya dapat kurangkan rasa sakit tu. 

Tampal koyok lah. Macam- macam try. Banyak kali juga kak nab kena slipped disc sampai tak boleh bergerak. Nak angkat kaki seinci pun sampai nangis. Punyalah nak elak pegi hospital sebab tak suka, tapi akhirnya sampai kena masuk emergency unit. Since hospital putrajaya tak der MRI kot time tu so, doktor bagi q untuk MRI kat hospital serdang. Hasil MRI memang doktor confirmkan ada disc yang tergelincir. grrrr. Kenapalah nak tergelincir- gelincir kan, dok diam- diam sudahlah..hihi. 

Disarankan jaga postur badan dan cara angkat barang juga. Which is memang susah nak jaga. Nak keluar dari cara kebiasaan memang agak sukar. Tapi kena usaha juga untuk cegah kan?. Anda boleh juga cuba kaedah perubatan cina seperti akupuntur, urutan oleh tabib yang pakar dalam hal- hal tulang dan kebiasaannya doktor akan tetapkan jadual fisioterapi untuk memberi kelegaan pada urat saraf kita tu.

Ambil suplemen atau vitamin yang bersesuaian seperti Ostematrix, Omegaguard dan Vivix, di mana ianya sangat membantu bagi anda yang punya masalah yang sama dengan Kak Nab. 

Dari nak tadah diri kena operate, eloklah kita jadi lebih sihat dengan vitamin- vitamin yang bantu tambah balik lompong kekurangan nutrisi badan kita. Salah satu daripada punca Slipped Disc ni pun ialah kelemahan pada bahagian dalaman disc tu sendiri. Terlampau banyak perubahan dan kesihatan keseluruhan bertambah baik selepas mengamalkan Shaklee. Siapa tak suka kan bila bertambah sihat.

Slipped disc kak nab pun semacam dah ghaib, alhamdulillah. So far dah tak pernah "jammed" tak boleh bergerak dek kerana slipped disc seperti dulu- dulu kala. 

Antara testimoni slipped disc, lelah dan bell palsy. haaa sekali dengan jeragat pudar..hihihi.. barulah dikatakan betul- betul repair hingga ke peringkat sel. Fungsi Vivix Shaklee yang super best!! .


sakit tulang belakang, asthma, lelah,

kaedah rawatan slipped disc, sakit tulang belakang, cara atasi bell palsy, rawatan terbaik untuk bell palsy





"Jadi sihat, kekal sihat dan lebih sihat "

Dapatkan bantuan untuk masalah slipped disc anda hari ini juga.


Wassap "slip disc" ke 013 3860068 sekarang. 

Kenapa anda perlu dapatkan dengan saya??? Kerana saya adalah Pengedar Shaklee Berdaftar Malaysia. Whatsapp segera jangan tunggu- tunggu lagi.








* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment