BAGAIMANA KANSER MEREBAK??


APA ITU SEL??
Sel-sel ni seolah- olah seperti blok binaan asas segala yang hidup. Tubuh manusia sendiri terdiri daripada trilion sel. Antara fungsi sel ialah menyediakan struktur untuk badan, mengambil nutrien daripada makanan dan menukarkan nutrien kepada tenaga serta menjalankan fungsi-fungsi khusus.


Tubuh kita terdiri daripada banyak unit kecil yang dipanggil sel-sel, yang disusun ke dalam tisu dan organ. Tisu dan pertumbuhan organ bagi kanak-kanak dan "repair" di kalangan orang dewasa adalah secara umumnya hasil daripada sel tumbuh dan membahagi kepada 2 sel dalam cara yang terkawal.

Isyarat kimia akan memberitahu sel- sel tersebut untuk membahagi atau berhenti membuat pembahagian (dividing). Biasanya, pesanan untuk pertumbuhan sel jelas dan sel-sel kita akan taat pada peraturan ni. Ini adalah kebiasaannya.

Apabila sel- sel membahagi (divide), sel- sel ini sebenarnya membiak. Satu sel akan membiak kepada 2 sel yang serupa, kemudian 2 sel kepada 4 dan sebagainya. Bagi orang dewasa, sel- sel biasanya membesar dan membahagi untuk menghasilkan lebih banyak sel hanya apabila tubuh kita memerlukan sel- sel ini untuk menggantikan sel- sel penuaan atau sel yang telah rosak. Kebanyakkan sel hidup untuk tempoh masa tertentu dan kemudian diprogramkan untuk mati dengan proses yang dikenali sebagai apoptosis. Ini membantu mengekalkan kesihatan badan kita.

Apoptosis ni nak senang faham ialah sel yang mati dengan cara yang betul. Sel sebegini berfungsi ikut panduan yang telah digariskan. Kira sel yang ikut peraturan lah ni. Tak susahkan sesiapa.

Tapiiii...ada juga sel yang tak ikut peraturan. Sel yang tak ikut peraturan ni selalunya cedera (injured). Injured disebabkan faktor seperti pencemaran, radikal bebas, dan yang paling senang nampak, sel ni dia cedera bila kita tak jaga makan contohnya: banyak minyak, banyak lemak, makan ayam inject, sayur kena racun serangga. 


Kanser boleh bermula pada mana- mana sel dalam badan. Sel bermula normal, tetapi kemudian berubah. Sel normal yang mengalami beberapa kecederaan (mutation) sebelum ia berubah menjadi sel kanser. Kecederaan kepada sel ini akan mempengaruhi cara ia berkembang, berfungsi, membiak dan juga cara sel itu MATI.

Sel yang cedera ini boleh menyebabkan sel untuk terus berkembang dan membahagi/ membiak di luar kawalan dan bukannya mati apabila sepatutnya. Walaupun terdapat banyak jenis kanser, tetapi semua nya bermula daripada sel yang tidak terkawal dan pertumbuhan sel yang "abnormal".

Behaviour atau kelakuan SEL- SEL KANSER berbeza dari sel- sel normal kerana mereka TIDAK:
  • melekat antara satu sama lain dengan baik dan boleh merebak ke bahagian badan yang lain.
  • Berhenti membahagi (membiak)
  • taat kepada isyarat daripada sel- sel normal lain.

Contohnya bagi orang yang ada kencing manis, tahap gula dalam darah yang tinggi menganggu kestabilan sel dan apabila ada yang cedera (necrosis berlaku) maka itulah kadang- kadang ada anggota badan yang terpaksa dipotong sebab sel-sel setempat disitu semua sudah jadi necrotic cells.

Masalah kat sini, bila sel yang dah tua dan tak mati, maka sel baru yg terhasil akan copy/ tiru sel yg tak sihat ni. Macam kita belajar kat atas tadi, satu sel akan membiak atau membahagi jadi 2 sel yang SERUPA. Dari 2 jadi 4!. Jadi bila yang dicopy adalah sel yang tak sihat maka bertambah- tambah merebaklah sel- sel yang tak sihat itu. Dari situlah punca bermula sakit kronik seperti kanser.

Seperti yang pernah Kak Nab kongsikan sebelum ni, Makanan yang tinggi resveratrol sangat bagus kerana Resveratrol mengalakkan kematian sel kanser.  Salah satu makanan tinggi resveratrol ialah Anggur yang terdapat dalam Vivix Shaklee. Bagaimana??
cara cegah kanser, rawatan kanser, kemoterapi,Kesihatan lebih utama!. Jadi Sihat, Kekal Sihat dan Lebih Sihat. Jangan tunggu- tunggu lagi. 

Dapatkan Vivix Shaklee Hari ini juga. Whatsapp "Vivix" ke 013 3860068 segera. 


Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

1 comment: