PENGALAMAN MERAWAT DEMAM DENGGI EPISOD 2

Hari ni Kak Nab nak sambung entry mengenai pengalaman merawat demam denggi. Bagi yang belum baca entry yang pertama boleh KLIK SINI


7 FEB 2017: STOK  NUTRIFERON DAN PERFORMANCE DRINK SHAKLEE SAMPAI DEPAN PINTU. Masa tu dah petang, sampai jer kotak shaklee... terus bukak bagi asben telan nutriferon dan bancuh performance drink. Dan bila asben dah larat sikit kami pegi klinik untuk blood test. Masih demam tetapi suhu dah menurun ke 38.4 dan bacaan platlet 201. Bacaan platlet normal adalah di antara 150- 450. Platlet pesakit denggi akan menurun dari paras normal. Pastikan pesakit minum air yang cukup.
Menurut doktor, bila pesakit denggi demam platlet akan terus menurun. Kadar penurunan platlet yang terlampau mendadak adalah satu petanda yang tidak baik. Tetapi semuanya berbalik kepada kuasa ALLAh jua. 

Alhamdulillah lepas makan nutriferon asben berpeluh- peluh dan lebih segar. Baru berkurangan rasa loyer dan terus mintak nak makan. Pesakit denggi akan menghadapi loyer yang berpanjangan. Hari kedua demam denggi memang asben muntah lebih kurang 3 kali. Hari kedua berkurangan ke 2 kali sahaja. Dan hari- hari seterusnya dah tak muntah lagi. Alhamdulillah tak terhingga kak nab kenal shaklee. Nutriferon sangat membantu kala demam. lebih- lebih lagi time asben kena demam denggi tempoh hari. 

Imunne Booster Nutriferon ni memang sangat berkesan pada asben. Kak Nab nampak sendiri perbezaan ketara pada asben masa tu. Daripada demam boleh berpeluh-peluh, dari tak lalu makan boleh telan makan, dari loyer- loyer terus rasa lega. Bersyukur tak terhingga.

8 FEB 2017: Suhu Badan 37.4 dan platlet 187, Untuk pesakit denggi memang kena check darah hari- hari untuk monitor suhu badan, kepekatan darah dan platlet serta air yang diminum tu cukup atau tidak. 

Pandangan dari beberapa orang doktor mengenai demam denggi: 
Doktor pertama:
"Tiada tempoh masa tertentu untuk menentukan demam denggi akan pulih selepas hari tertentu seperti hari kelima, keenam atau ketujuh. Gusi berdarah sikit- sikit ? its ok. "

Doktor kedua:
"Hari keenam dan hari ketujuh demam denggi adalah hari kemuncak atau hari penentu samaada demam denggi itu makin pulih atau makin kritikal. Elakkan gusi berdarah kerana gusi berdarah adalah petanda yang tidak bagus."

Doktor ketiga:
"Anda belum melepasi tempoh kritikal. Kritikal stage adalah bila keluar ruam di badan, dan pembuluh darah akan pecah. Bila keluar darah di gusi adalah petanda tidak baik. Ini adalah antara petanda awal denggi berdarah."

Memang boleh menggigil dengar penerangan doktor. Doa dan tawakkal sepenuhnya pada ALLAH jua. 

Pesakit denggi kebiasaannya akan mengalami sakit perut, perut kembung, cirit birit. Jadi elakkan air bergas atau minuman yang boleh menambah lagi rasa perut memulas. 

Nasihat doktor berulang kali ialah minum air banyak- banyak. paling kurang 3 liter. Lepas dapat Performance Drink Shaklee terus Kak Nab bancuh bagi asben minum. Performence drink memang asben boleh minum sangat banyak sebab sedap. Performance drink shaklee mengandungi Potassium Chloride yang sangat diperlukan ketika kita demam atau dehydrated. Performance Drink Shaklee ni menghidrat badan kita lebih dari air biasa. Dan memberikan tenaga serta merta. Memang sangat perlu lagi- lagi masa tengah demam. 



Nutriferon dan Performance Drink inilah Set Shaklee yang asben Kak Nab makan masa demam denggi tempoh hari. Alhamdulillah sangat berkesan dan berjaya pulih dari demam denggi tanpa penurunan platlet yang teruk dan tanpa fasa kritikal seperti yang diterangkan oleh doktor sebelum itu. Bersyukur tak terhingga. Alhamdulillah.. Alhamdulillah Alhamdulillah.
.
.


Bagi anda yang nak dapatkan Nutriferon dan Performance Drink ni boleh Whatsapp Kak Nab terus di 013 3860068.

ok kita sambung di entry seterusnya k... banyak lagi petua dan tips yang Kak Nab nak share nanti, InsyaALLAH.








Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

2 comments:

  1. salam..
    yaya singgh sini..
    wah.bgus juga ye Nutriferon dan Performance Drink tu
    Alhamdulillah.dpt rawat skit denggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, alhamdulillah yaya. nutriferon dan performance drink memang sangat- sangat membantu.

      Delete