KENAPA ANDA PERLUKAN VITAMIN??

NUTRISI YANG CUKUP SANGAT PENTING UNTUK BADAN YANG SIHAT.Masalah sekarang  ialah kita masih tidak sihat walaupun dah makan dengan cukup. Masih lagi struggle untuk cukupkan zat dalam makanan kita.

kenapa kita perlukan vitamin, nutrisi cukup untuk badan sihat

1.MASALAH PEMAKANAN.
Kita masih lagi tak dapat makan dengan sihat walau macammana sekali pun kita jaga makan , kenapa masih lagi tidak mencukupi seperti yang ditetapkan oleh WHO dan KKM??

Sebab makanan tinggi gula, masin dan kurang fiber.

2. KANDUNGAN NUTRIEN DALAM MAKANAN YANG SEMAKIN RENDAH.
Kandungan mineral dalam tanah 100 tahun dahulu dan SEKARANG sudah tidak sama. Dari situ pun kandungan nutrien dalam sayur dan buah juga berkurangan.

Bila keperluan kepada makanan meningkat, jadinya makanan juga perlu disediakan dengan cepat dan banyak.

Timbullah teknologi GMO antaranya untuk hasilkan buah dengan cepat.
Contoh lain ialah padi yang dahulunya dituai setahun sekali , tapi sekarang boleh tuai 2 kali dalam setahun. Nutrien dalam tanah juga berkurangan dan apantah lagi nutrisi nasi yang kita makan. Sudah tidak sama seperti 100 tahun dahulu.

3.PROSES MAKANAN YANG MENGURANGKAN NUTRISI.
Proses makanan daripada dipetik , dihantar ke kedai diawet dan sebagainya juga mengurangkan nutrisi dalam makanan tersebut. Sebagai contoh buah yang telah dipetik ternyata telah berkurangan nutrisi padanya. Sayur yang dimasak terlalu lama juga akan membuatkan zat nutrisi menjadi sangat berkurangan.

4.MAKANAN PROSES
Makanan yang diproses dan makanan dalam tin sudah ternyata mempunyai pengawet untuk memastikan makanan tersebut tahan lama. Makanan yang diperkaya dengan vitamin pula telah dibuang semua nutrisi dalam makanan tersebut dan kemudian baru ditambah dengan vitamin. Jadi adakah semua ini mencukupi dan selamat untuk badan kita kekal sihat??

5.AMBIL KALORI LEBIH DARI YANG DIPERLUKAN.
Majoriti kita pakai kereta ke mana- mana kan dan ternyata kurang bersenam. Kita mengambil kalori yang tinggi dalam diet harian tapi yang digunakan sikit sahaja. Bahaya tu!

6.PENCEMARAN.
Air yang kita gunakan seharian pun mengandungi logam berat. Cat di rumah juga boleh menjadi faktor kepada pencemaran.Asap rokok yang melekat dibaju dan badan boleh masuk ke sistem badan. Jadi kalau ada anggota keluarga atau rakan- rakan yang merokok tu, kena bagi mereka telan vivix.

Sebab inilah kita perlukan supplemen untuk menampung jurang pemakanan yang tidak cukup itu.

Banyak supplemen di pasaran. Adakah semuanya sama?? Jawapannya tidakkk sama. 

Jadi BAGAIMANA NAK PILIH SUPPLEMENT YANG BETUL??

Tunggu entry seterusnya k. 


Untuk pembelian Vitamin Shaklee yang semulajadi:
Whatsapp "Shaklee" ke 013 3860068 Sekarang.
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment