HAK TUBUH BADAN MENURUT PANDANGAN ISLAM.

makanan tambahan terbaik, shaklee, vitamin shaklee , hak tubuh badan, healthy body

Bercerita mengenai tubuh badan dan kehidupan harian. Ternyata tubuh badan kita juga mempunyai hak yang harus kita tunaikan. Di dalam Al- Quran dan Sunnah terdapat banyak nas- nas bagi umat manusia mengatur kehidupan dan cara hidup yang menjamin kesihatan yang lebih baik bersesuaian dengan fitrah yang telah diciptakan oleh ALLAH S.W.T.

Sabda Nabi Saw dalam hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Umar yang bermaksud:

" Sesungguhnya tubuh kamu mempunyai hak yang harus kamu penuhi"

Di antara hak tubuh adalah memberikannya makan jika lapar, merehatkan badan bila letih, membersihkannya bila kotor dan melindunginya dari segala yang akan menyakitinya serta menghindarinya dari penyakit. Mengubati jika sakit dan tidak membebaninya dengan sesuatu yang tidak mampu dipikul. Inilah hak wajib, yang dalam pandangan Islam, tidak boleh dilupakan apalagi diabaikan.

Islam sangat menitikberatkan kehidupan dan kesihatan tubuh badan. Makanan yang kita makan haruslah dititikberatkan dari segi keseimbangan kandungan makanan tersebut. 

Selain itu, cara kita makan dan kualiti serta kebersihan makanan juga mempengaruhi sistem pencernaan dalam badan. Tubuh badan haruslah mampu untuk menyerap zat makanan yang terbaik bagi membolehkan ianya berfungsi dengan baik.

Orang kata badan nak pakai lama , kenalah jaga kan??. 

Jadi peliharalah badan dengan makanan seimbang dan tampung keperluan nutrisi badan dengan vitamin yang diperlukan. Pilih vitamin atau makanan tambahan dari sumber yang diakui , terbukti secara kajian dan semulajadi serta selamat untuk jangkamasa yang panjang. Kenapa perlu semak semua ni??? kerana penyakit yang berat hanya akan muncul setelah 10 hinga 20 tahun. 

Bagi kaum wanita diharuskan untuk mengambil kalsium dalam jumlah yang mencukupi selama hidup agar tidak kekurangan kalsium saat tua nanti. Pengambilan zat besi yang cukup juga sangat perlu untuk kaum wanita agar tidak mengalami masalah kekurangan darah.

Golongan yang sudah lanjut usia kebiasaannya mengalami kekurangan tenaga. Sumber protein, karbohidrat, vitamin, mineral dan serat sangat diperlukan dalam jumlah yang cukup untuk menggantikan kekurangan yang disebabkan oleh kelemahan tubuh badan serta tidak adanya kemampuan tubuh untuk menyerap secara sempurna unsur- unsur tersebut. Bila dah semakin tua, tubuh makin lemah dan penyerapan juga sudah tidak sama seperti masa kita muda- mudi. 

Bagi yang muda belum terlambat untuk menambah nutrisi badan dengan vitamin yang betul. Wajib semak gizi pemakanan harian dan keperluan vitamin harian untuk menampung lompong- lompong kekurangan nutrisi dalam badan apantah lagi bagi mereka yang telah lanjut usia. 

Badan yang letih, lemah dan lesu adalah antara tanda badan anda kekurangan nutrisi.


Anda mengalami masalah- masalah seperti di atas ?? 
Nak kekal sihat bertenaga walaupun sudah lanjut usia?? InsyaALLAH anda boleh ikhtiar dengan set vitamin Shaklee .

Untuk pembelian Vitamin Shaklee Anda:
Whatsapp "Shaklee" ke 013 3860068 

Rujukan dari buku: Cara Makan Rasulullah Saw.* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment