BAHAYA PENGHIDAP ASTHMA TANPA RAWATAN YANG BETUL


punca asma berlaku, asthma triggers, pencetus asma, punca berlakunya asma, sesak nafas, semput, lelah, tips kawal asma, petua atasi asma

Asthma sikit- sikit yang tak dirawat akan jadi kronik. Bukan kata kak nab yer.. Kata doktor. Bila kerap berlaku pembengkakkan di dinding salur pernafasan. Lama kelamaan dinding salur tersebut boleh luka. "Asthma is dangerous u know!". Sedikit sharing dari seorang doktor yang suka bercerita.

Pengambilan "neb" membantu untuk jangkamasa sementara untuk membuka saluran pernafasan yang sempit dan bengkak semasa berlaku serangan asthma. Tetapi sekiranya proses rawatan dan pencegahan susulan tidak dilakukan dengan betul, lama- kelamaan asthma yang biasa boleh bertukar menjadi asthma kronik!.

Serangan asthma yang sangat teruk BOLEH MEMBAWA KEPADA PENGSAN, KOMA DAN MAUT .Pada waktu sebegini ubat seperti inhaler biasa tidak memberi kesan apa-apa.

Serangan asthma yang membawa kepada MAUT ini BOLEH berlaku kepada SEMUA penghidap asthma TERUTAMANYA yang KERAP MENDAPAT SERANGAN ASTHMA dan tidak MENDAPATKAN RAWATAN YANG SEBAIKNYA dan TIDAK MENJAGA ubat-ubatan yang diambil DENGAN BETUL.

Bila oksigen yang sampai dalam badan dan otak tidak mencukupi. Macam- macam boleh berlaku. Rawat sebelum terlambat.


Asma atau Asthma adalah penyakit kronik berpanjangan yang melibatkan paru-paru dan saluran pernafasan (bronkus) yang menyerang 5 daripada 100 orang. Bagi kanak-kanak pula, angka ini adalah lebih tinggi dan semakin meningkat. Asma dikategorikan kepada beberapa ciri iaitu serangan sesak nafas, dada menjadi ketat, berdehit dan batuk yang disebabkan oleh saluran pernafasan semakin mengecil dan menjadi radang.

ADAKAH ANDA DILAHIRKAN MENGHIDAP ASTHMA??
Tiada siapa yang dilahirkan dengan alahan. Tetapi anda boleh mempunyai kecenderungan genetik untuk mendapat alahan. Jika kedua- dua ibu bapa anda mempunyai alahan, anda akan mempunyai 75% risiko atau peluang untuk mendapat alahan juga. Kenapa alahan?? Kerana asthma dan alahan adalah berkaitan tetapi keduanya tidak sama.

Antara nasihat doktor ialah "Cuba elak penyebab tercetusnya asthma." Sebagai contoh habuk, bau wangian yang kuat, asap, bulu binatang, makanan yang boleh membuatkan anda sesak nafas atau diserang asthma. 

Dari sudut pemakanan pula, orang yang menghidap asthma bolehlah membuat buku aturan pemakanan dan menulis semua makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan sebagai panduan.
Bagi Kak Nab yang menghidap asthma sejak kecil antara makanan yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas adalah sayur bayam, sayur kangkung, kekacang, minum ais, pulut, makanan bersantan yang overdose. Tapi semua makanan tu lah yang sedap kan. lagi- lagi pulut.. hihi.

Bagi yang sedang berusaha melawan asthma, amalkan pemakanan yang sihat dan pilih makanan tambahan yang betul untuk membantu anda.

ADAKAH VITAMIN ATAU MAKANAN TAMBAHAN BOLEH MEMBANTU ANDA YANG MENGHIDAP ASMA?? 

SAKSIKAN VIDEO DI BAWAH INI SAMPAI HABIS , APA YANG DILAKUKAN OLEH SAUDARA Akmal Azmi yang dah 20 tahun menghidap asma kronik ??DAPATKAN SARANAN VITAMIN SHAKLEE YANG SEMULAJADI DAN SELAMAT, LENGKAP DENGAN LANDMARK STUDY DAN TERBUKTI SECARA KLINIKAL.

JANGAN BIARKAN KEADAAN MENJADI KRONIK DAN MENYUKARKAN LAGI PERNAFASAN ANDA.

WHATSAPP "SET ASTHMA" KE 013 3860068
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment