ANDA ADA KENCING MANIS? MESTI BACA KAJIAN INI


DIET yang meniru kesan berpuasa boleh reverse balik perkembangan diabetes jenis 1 dan jenis 2 dengan memprogramkan semula sel-sel bukan-insulin untuk menghasilkan insulin, menurut kajian yang disiarkan dalam jurnal, Cell.


Apabila ahli-ahli sains di University of Southern California, Amerika Syarikat, meletakkan tikus berpenyakit kencing manis di bawah diet ala berpuasa selama empat hari seminggu, badan tikus akan kembalikan sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas, organ yang bertanggungjawab untuk pengeluaran insulin, yang tiada pada pesakit diabetes .

"Dengan mengaktifkan penjanaan semula sel-sel pankreas, kita dapat menyelamatkan tikus dari peringkat akhir jenis 1 dan diabetes jenis 2. Kami juga dapati ia mengaktifkan semula pengeluaran insulin dalam sel-sel pankreas manusia dari pesakit diabetes jenis 1," jelas Valter Longo, penulis dan pengarah Institut Longevity di USC Leonard Davis School Gerontologi.

Jenis 1 penyakit bagi 5% kepada 10% daripada semua kes diabetes. Walaupun tiada tanda-tanda untuk jangka masa yang agak panjang, penyakit ini sering menjelma semasa zaman kanak-kanak atau remaja, apabila 80% kepada 90% daripada sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas (sel beta) telah pun musnah akibat reaksi autoimun.

Selepas mengikuti diet ini, saintis mendapati tikus yang telah mengurangkan rintangan, paras glukosa darah lebih stabil insulin dan telah kembali sihat pengeluaran insulin terima kasih kepada peranan protein yang dipanggil neurogenin-3 (Ngn3), menjana baru, sel-sel beta menghasilkan insulin yang sihat .

Para penyelidik menyimpulkan bahawa diet ala berpuasa berpotensi mempunyai kesan yang sama pada manusia,iaitu melegakan gejala-gejala penyakit ini.

Diet rendah kalori, gula dan protein tetapi kaya dengan lemak berasaskan tumbuhan yang sihat. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa diet ala-puasa boleh mengurangkan risiko untuk kanser, kencing manis, penyakit jantung dan penyakit yang berkaitan dengan usia lain peserta kajian manusia yang mengikuti diet ini selama lima hari setiap bulan dalam tempoh tiga bulan. - AFP RELAXNEWS

Call Kak Nab untuk meal replacement yang sesuai dari SHAKLEE. Terbaik dari alam! InsyaAllah berkesan untuk anda juga. 

Jangan tunggu dan jangan lupa ganti puasa tahun lepas ! hihi

Whatsapp Kak Nab terus di 013 3860068.
* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment