5 TIPS ATASI SEMBELIT DENGAN MUDAH DAN CEPAT

Cara Atasi Sembelit dengan mudah!. Jom Cuba.

cara atasi sembelit, petua elak sembelit, tips atasi sembelit dengan mudah


1. Minum air dengan banyak. Najis yang keras adalah penyebab biasa terjadinya sembelit. Sekiranya kita mempunyai masalah sembelit amalkan minum air yang banyak untuk membantu aliran najis tersebut. Terutama bila anda mengambil makanan tinggi serat dalam diet anda. Ingat tu, minum air yang banyak!.

2. Elakkan minuman berkaffein sekiranya anda sedang sembelit. Minuman berkaffein seperti kopi dan soda adalah diuretik. Diuretik membuatkan badan anda kehilangan air atau dehidrasi melalui pembuangan air kecil. Ini akan membuatkan masalah sembelit anda bertambah teruk lagi. Jadi cuba elak minuman sebegini.

3. Makan lebih banyak fiber atau serat. Fiber atau serat adalah julap semulajadi. Ini akan membantu kelancaran usus yang cepat dan mudah. Pakar mengesyorkan bahawa anda mengambil sekurang-kurangnya 20 hingga 35 gram serat atau fiber setiap hari. Contoh makanan tinggi fiber ialah epal, rasberri, brokoli, bayam , lobak merah dan biji labu.

4. Elakkan keju dan produk tenusu. Kebiasaannya produk tenusu dan keju mengandungi laktosa (lactose) yang menyebabkan kesan sensitif pada kebanyakkan orang. Sekiranya anda sembelit elakkan makanan seperti keju, susu dan produk tenusu lain untuk sementara waktu sehingga sembelit anda pulih.

Yogurt juga adalah produk tenusu tetapi ada pengecualian ke atas yogurt, terutama yogurt yang mengandungi probiotik hidup. Yogurt yang mengandungi probiotik seperti Bifidobacterium longum or Bifidobacterium animalis sangat berguna kepada usus dan mereka yang sembelit.

5. Dapatkan suplemen untuk melawaskanTerdapat beberapa herba ringan yang mempunyai kesan julap dan melembutkan najis. Ini termasuk psyllium, flaxseed, dan fenugreek. Anda boleh dapatkan suplemen ini dalam bentuk kapsul, tablet, dan bentuk serbuk di kedai-kedai makanan kesihatan dan farmasi. Bagi anda yang sembelit boleh amalkan Herblax shaklee juga.


Mari kita amalkan tips mudah ini. InsyaALLAH dapat membantu anda yang sembelit ;-)


Untuk Pembelian Produk Shaklee Pilihan Anda:
Whatsapp Ke
013.3860068Nabisah Bibi Imbichi
Pengedar Shaklee Berdaftar
(Sid: 1215924)


* DISCLAIMER : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment