PENGARUH PEMAKANAN TERHADAP PERKEMBANGAN KANAK- KANAK"PAKAR Psikologi, pemakanan dan pediatrik menasihati ibu bapa di Malaysia untuk menyediakan pemakanan yang sesuai dengan keperluan setiap peringkat tumbesaran kognitif anak-anak bagi mengoptimumkan sokongan pemakanan untuk perkembangan mental yang sihat.


Turut menyokong pandangan ini ialah Dr. Alvin Ng Lai Oon, Profesor Madya di Jabatan Psikologi Universiti Sunway; Profesor Dr. Poh Bee Koon, Ketua Program Sains Pemakanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM); dan Dr. Yong Junina Fadzil, Penasihat Pediatrik.

Dr. Ng, yang juga Penyiasat Perkembangan Kognitif untuk kajian SEANUTS - Southeast Asian Nutrition Surveys - kajian ke atas kanak-kanak berusia sehingga 12 tahun di Indonesia, Thailand, Vietnam dan Malaysia mengenai hubungan antara status pemakanan dan prestasi kognitif mereka.

Di Malaysia, hasil kajian menunjukkan kanak-kanak mengalami kekurangan nutrisi (tubuh yang kurus, kurang berat badan dan ketinggian terbantut) serta alami masalah berlebihan nutrisi (berat badan berlebihan, obes dan terlalu obes) mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat skor bawah purata IQ."

Petikan dari Akhbar Sinar Harian, 30 November 2014.

Pemakanan bukan hanya bagi kesan kat perkembangan fizikal anak- anak jaa. tapi juga terhadap perkembangan IQ mereka. Pemakanan anak- anak perlulah dijaga dan dipantau setiap hari.

Kitalah yang berhak membentuk kehidupan anak- anak kita supaya lebih sihat fizikal dan mentalnya.

Kepada ibu bapa yang ingin mendapat nasihat cadangan Makanan Tambahan yang Selamat dan Sesuai  untuk anak anda:


Hubungi:

Kak Nab
013.3860068
(Sid: 1215924)

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment