KITA MAKAN SAYUR JERLAH..TAK PAYAH MAKAN VITAMIN. BUAT SUSAH- SUSAH JAA.


Selalu tak dengar orang cakap " saya memang makan sayur, memang tak perlu vitamin- vitamin ni. saya rasa ok dah. Sihat jaa pon."

Alhamdulillah kalau hangpa sihat dan boleh kekal sihat 30 tahun lagi.

Ni nak share sedikit ilmu yang Kak Nab baca ,Hangpa tau dak sayur yang di masak terlalu lama akan menyebabkan kehilangan nutrien. dah hilang nutrien? abis kita makan apa jaa??

Persoalan kedua ialah kita ni rata- rata dok rumah taman kan, which is memang rata- rata tak bercucuk tanam. kalau ada pon setakat tanam cili, daun pandan, serai, daun kunyit..kan. pasai apa Kak Nab dok citer pasai bercucuk tanam ni? nak soh jadi pekebun ka?

bukan bukan.. Kak Nab nak double check ja..berapa percent kawan- kawan Kak Nab tanam sayoq semua sendiri hihi.

Memang majoriti kita akan beli semua bahan untuk masak kan? Samaada memang tak der tanah nak tanam segala benda from a-z. atau kalau ada tanah pon belum tentu ada masa pulak kan. Zaman sekarang kita bercucuk tanam pon kat facebook. 

Hangpa tau dak kebanyakkan buah dan sayuran dah kena sembur racun perosak dan menjejaskan kualiti dan zat tanaman tersebut. Tu belum kira buah buahan yang kena "wax" lagi.. nampak cantik berseri aja.

Itu cerita sayoqq dan buah. Haa ni cerita padi plak..sahlah makan nasi hari- hari kan?

Dulu-dulu nak tuai padi 2 kali setahun je boleh. sekarang, 4 kali! teknologi jadi makin maju sampai kita boleh percepatkan & gandakan tuaian. namun, tahu tak apa kesan sampingan disebaliknya?
masa padi hanya boleh dituai 2 kali je setahun dulu, tanah-tanah sawah tu cukup masa nak kembalikan nutrisi-nutrisi tanah yang dah hilang tu. jadi, padi-padi yang terhasil masa tu bukan takat boleh buat kita kenyang je, tapi juga boleh bagi cukup nutrisi.
tapi bila dah sampai 4 kali setahun, tanah tak cukup masa nak kembalikan nutrisi-nutrisi tanah. baru kembalikan separuh nutrisi kita dah tuai.
Nasi pon kurang nutrisi apa ntah lagi sayur buah?? hari- hari dok makan nasi ni..

800-900 tahun dulu mungkin memang boleh makan makanan harian cam biasa pon dah cukup.sebab tak der campuran kimia.. semua natural. tapi zaman dah berubah. Segalanya nak disembur nak di wax.semua nak cepat..sakit pon cepat singgah..nauzubillah hi minzalik.

Pilihlah buah- buahan dan sayuran dari sumber organik .tanpa disembur racun pestisid dan di wax. Perlu sangat buat pilihan terbaik. Apa yang kita makan hari ini memberi kesan kepada kesihatan kita untuk hari esok dan 10-20 tahun mendatang.

Kak Nab sendiri pon jarang makan dengan seimbang.. apa ntah lagi kadang- kadang makan maggi, kerepek- kerepek complete package dengan MSG .lagi menjadi kunyah jajan sambil tengok citer korea kan..kruppp krapp krupp krapp..hihi. time tu lupa segala benda organiklah seimbanglah kikikiki.hehe..memang sedap sangat kan??  

Di sinilah perlunya kita lengkapkan diri dengan Supplement atau Makanan Tambahan sebagai pelengkap vitamin harian kita.
Vitamin pon janganlah pakai beli jaa.. silalah buat semakan terlebih dahulu naa.. carik vitamin yang memang ada kajian saintifik. ada study yang diakui....selamat untuk jangkamasa panjang.
panjang lebaq dah Kak Nab tulih.. nanti kak nab share lagi naa..banyak lagi nak cerita ni..



MAKANAN KITA HARI INI MENCORAKKAN KESIHATAN KITA DI MASA HADAPAN
BUATLAH PILIHAN TERBAIK DALAM SUPPLEMENT YANG ANDA AMBIL.

Carilah produk yang lengkap dengan LANDMARK STUDY 

SHAKLEE DIAKUI
Bebas Bahan Kimia dan 100% Natural.
Lengkap dengan SIJIL HALAL



NAK HARGA MENARIK??
Whatsapp Kak Nab Sekarang:
013.3860068

(Sid: 1215924)

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment