KENAPA KITA PERLU BERUBAH HARI INI JUGA??

Teringat zaman Kak Nab masuk U dulu, mengangkut lah semua benda. since tak pernah duduk asrama sebelum tu. so, memang totally pengalaman baru..asing dan luarbiasa. dan banyaklah juga barang baru yang kena beli.

walaupun dapat pinjaman, tapi ramai juga kawan2 yang tak cukup duit bila sampai ujung semester. Duit pinjaman bukan hanya nak beli buku, makan minum. Balik kampung pakai duit tu jugak.

Zaman dulu pon dah rasa perit bila duit pinjaman hampir kontang. tapi tu pengalaman kawan- kawanlah..Kak Nab Alhamdulillah masih ada saving lagi walaupun sampai ujung semester sebabnya balik kampung tak berapa nak kampung hihi. Semua kat JB. atau trademark baru JDT :-) Belajaq dalam negeri sendiri tu yang untungnya hihi. Berkat doa mak kot dapat masuk UTM skudai yang dekat jaa. Tapi pinjaman kena bayaq balik naa.. huhu

Agak - agaknya nanti2 zaman anak- anak kita cam mana lah yer perbelanjaannya. sebulan mau bape ribu. fuhh. memang kena mula dah menyimpan dari sekarang. Kalau boleh nak elak mereka dari apply sebarang pinjaman. Buat pening jaa. abis belajaq kena keja dengan penuh stress dan terpaksa pilih ja keja yang dapat sebab hutang belajaq menanti untuk dibayaq. jenuh cam tu kan..neverending..

kepada parents yang dah lalui belajaq berhutang kalau boleh elaklah anak- anak kita terjebak sama dalam hutang . 

Sebabnya banyak yang terjadi.. bila belajaq dah berhutang..dapat kerja bayaq hutang plus perbelanjaan lain pon nak kena tanggung kan..takkan puasa sepanjang tahun ..sahlah nak makan, minum, pakaian , sewa rumah, bil segala. dan dan.. nak p kerja nak pakai keta.. kena jugak2 beli keta. loan lagi..

lepas dah kerja dan berloan keta..tup tup jumpa jodoh dan nak kawin.. sampai ada yang nak kawin pon amik loan.. parah ni.

kalau dah semua dia atas hangpa kena berhutang..agak tak logik pulak hangpa beli rumah cash kan.

makanya hangpa ada:
loan belajaq
loan keta
loan kawin hat ni kes kronik.
loan rumah

agak2 bila nak abis bayaq. siap dah beranak pinak pon hutang tak abis lagi.. nangis tepi bucu katil.

marilah berubah ke arah yang lebih baik.

"UBAHLAH DIRI ANDA HARI INI, SUPAYA ANDA DAPAT MENGUBAH MASA DEPAN ANDA DAN INSAN TERSAYANG."

#tsunamishaklee
#liveamazing
#greateleven
#ubahdiriubahmasadepan
#motivasidiri
#sideincome
#tabungsimpanan

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment