IKAN UNTUK KESIHATAN JANTUNGSiapa suka makan ikan?? angkat tangan..hihi..Kak Nab suka..sedap dan macam- macam lauk boleh kita buat dengan ikan kan??. Hangpa tau dak ikan ni ada Omega 3 yang sangatlah bagus.


Zat ini berfungi mencegah serangan JANTUNG. Omega 3 juga sebagai sumber nutrisi yang sangat bagus dimakan oleh  penderita sakit jantung. 

Omega 3 bekerja dengan 3 cara:

  • Mencegah terjadinya penyerapan pada dinding pembuluh darah. Iaitu mencegah terjadinya pengerasan pembuluh darah.

  • Mencegah terjadinya penempelan permukaan pembuluh darah antara satu sama lain. Iaitu, mencegah terjadinya pembekuan dan pengumpalan darah.

  • Mencegah terjadinya pengisutan pembuluh darah. Iaitu, mencegah terjadinya tekanan darah tinggi dan meringankan beban kerja otot jantung.
Dengan memakan Ikan menurunkan peratus terjadinya serangan jantung. Serangan jantung hampir 0%  di kalangan  orang Eskimo, Jepun dan Norwegia, khususnya yang bekerja sebagai nelayan.

Kajian yang telah dilakukan di Belanda pada tahun 1985 menyatakan bahawa memakan ikan secara berlebihan dalam kadar kira- kira 28 gram/hari dapat mengurangkan setengah dari risiko mendapat serangan jantung!. 

Jadi?? berapa kadar ikan yang harus kita makan??

Makanlah ikan dalam 2 kadar makan setiap minggu. Anda akan dapat mengurangkan setengah dari risiko mendapat serangan jantung, insyaALLAH.
28 gram untuk sekali makan. Bermakna untuk 2 kali makan, anda perlukan 56 gram ikan.

Makan ikan dalam 3 kadar sekitar 5 gram dari jenis ikan salmon dalam sehari, dapat menurunkan tekanan darah sehingga 7%. 

Memakan 4 kadar makan dalam sehari dapat mengiatkan dan mengaktifkan pengeluaran zat- zat kimia dari otak dan membuatkan fikiran menjadi segar. Ikan digelar sebagai nutrisi otak, bukan hanya bagus untuk mengawal serangan jantung. ikan juga nutrisi penting untuk otak.


Di pasar- pasar di negara barat, sering disediakan minyak ikan yang mengandungi unsur omega 3 biasanya dijual dalam bentuk keemasan.

Info Penting:
Disarankan agar kerap makan ikan laut dan mengurangkan ikan air tawar. Ikan Laut lebih banyak mengandungi gizi berbanding ikan air tawar.

(Rujukan dari Buku Cara Makan Rasulullah SAW)


Memang agak sukar untuk konsisten makan ikan mengikut kadar dan keperluan ditetapkan kan??

Memahami masalah ini, Shaklee telah mengeluarkan Minyak Ikan Terbaik di Dunia iaitu Omegaguard Shaklee. 

Sangat digalakkan mengambil OmegaGuard untuk menampung lompong-lompong kekurangan nutrisi omega 3 dalam badan. Kenapa OmegaGuard Shaklee adalah pilihan terbaik untuk anda??


OmegaGuard Shaklee terbaik di dunia sebab OmegaGuard Shaklee satu satunya minyak ikan Omega 3 paling tulen,lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA,DHA dan ALA.

cerita banyak pon tak guna..hangpa tengok gambaq kat bwh ni naa..

Dengan Omegaguard Shaklee insyaALLAH anda akan berpuas hati. 

Untuk pembelian Whatsapp nombor di bawah :
Kak Nab
013.3860068


(Sid: 1215924)


Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment