12 MANFAAT BAWANG PUTIH YANG BOLEH JADIKAN ANDA LEBIH SIHAT!

Hari ni Kak nab nak share pasal khasiat bawang putih yang sangatlah banyak. Kak Nab suka makan bawang putih bakar juga. rasa macam kacang jaa. 


Antara Khasiat Bawang Putih:

 1. Untuk merangsang pencernaan.
 2. Membersihkan perut.
 3. Untuk menghentikan cirit- birit yang disebabkan oleh mikro.
 4. Bermanfaat bagi saraf.
 5. Menghindarkan masalah di usus atau perut.
 6. Bawang putih boleh meringankan sesak nafas dan gatal- gatal. iaitu dengan cara membuat minuman bawang putih yang ditambah dengan dua sudu madu hitam dan bawang putih tersebut sudah dikupas dan digiling lalu dibiarkan antara 2-3 jam. Ramuan itu diminum 1 sudu semasa batuk.
 7. Memelihara dan menjaga tekanan darah, mengaktifkan gerakan jantung, merangsang peredaran darah dan bermanfaat untuk mengubati pengerasan di pembuluh darah.
 8. Bawang putih, pasli, minyak zaitun dan limau nipis dapat digunakan untuk menghancurkan batu ginjal.
 9. Bawang putih juga memiliki khasiat melembutkan. Oleh itu, ianya biasa digunakan untuk mengubati masalah sukar buang air besar.
 10. Minyak bawang putih yang mudah menguap dan airnya memiliki khasiat membunuh pelbagai jenis mikro yang menyebabkan beberapa jenis penyakit.
 11. Telah ditegaskan dalam ilmu pengetahuan moden, bahawa zat yang berkhasiat dalam bawang putih ini adalah yang disebut al-yasn yang dapat membersihkan tubuh dari kuman yang merbahaya.
 12. Bawang putih juga dapat membunuh cacing di dalam perut anak- anak sekaligus membersihkan perut. Oleh itu, dianjurkan memberi segelas susu kepada anak pada pagi hari. Disusuli kemudian dengan memanaskan beberapa ulas bawang putih dalam air yang mendidih dan memberikannya kepada anak- anak. Ini Terbukti dapat membunuh cacing yang keluar bersama najis.
Rujukan: Buku Cara Makan Rasulullah SAW


Dapatkan Garlic Complex anda hari ini.Whatsapp:

Kak Nab
013.3860068

(Sid: 1215924)

Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment