5 TIPS BUANG ANGIN DALAM BADAN PALING MUDAH!

Bila badan berangin kita akan rasa sakit kepala, sakit perut, sakit badan.Berat ja rasa badan tu nak gerak. tips buang angin yang biasa kita dok dengaq ialah halia, habatus sauda, lemon kan. Hari ni Kak Nab share sikit lagi tips extra untuk anda semua. Yang penting semua dari bahan yang selamat dan natural. Hangpa mesti suka . Jom tengok petua nomboq satu ;-)


1. MINUM TEH PUDINA ATAU PEPPERMINT .
Pudina atau peppermint sangat bagus dalam melegakan angin di dalam badan.Teh pudina juga dapat bantu melegakan saraf dan sekaligus boleh melegakan perut dari tekanan. Caranya dengan minum satu cawan teh pudina selepas makan malam.


2. HALIA ADALAH PENENANG PERUT.
Tak kira anda tengah bergelut sakit perut sebab angin ka, loya ka, atau masalah penghadaman. Halia sangat membantu. Kak Nab suka Peppermint Ginger Plus Shaklee. Gabungan Halia, pokok adas, cekur manis dan pudina. Mudah nak telan. Mudah nak angkut ke mana- mana. Senang cerita. ;-)





3. MINUM TEH CHAMOMILE.
Anda perlukan
- 1 uncang teh chamomile.
- 1 cawan air panas
- Madu dan jus lemon sebagai perisa tambahan.

Caranya:
Masak air lebih kurang satu cawan dan tuangkan air yang sudah masak tersebut ke cawan berisi uncang teh chamomile. Tutup cawan dan biarkan selama 10 hingga 15 minit. Perah uncang teh chamomile untuk mengeluarkan semua titisan terakhir yang penuh dengan kebaikan itu. Anda boleh tambah sedikit madu dan lemon jika anda suka. 




4.AMALKAN MAKAN LABU.
Gas atau angin dalam badan atau perut biasanya disebabkan pencernaan makanan yang tidak betul. Apabila makanan tidak terlerai  di usus kecil, ia akan terus ke usus besar di mana bakteria semulajadi sedia menanti. Kesannya ia akan menghasilkan gas dan perlbagai masalah lain pada kita. 

Labu adalah sangat berguna dalam mengurangkan jumlah gas yang dihasilkan. Amalkan makan labu dalam hidangan anda. Labu memang sedap!.


5.KUNYAH MAKANAN ANDA DENGAN SEMPURNA.

Antara punca lain terhasilnya Gas atau angin dalam badan ialah kerana makanan yang kita makan tidak dikunyah dengan sempurna. Kunyah makanan anda dengan betul supaya ia dapat mencerna dengan lebih cepat. Hasilnya ia akan melalui badan anda dengan lebih mudah.Ini bermakna, ia tidak akan menyinggah lama di usus anda yang menjadi salah satu punca angin terkumpul dengan banyak.


Senang ja kan? Jom Pakat cuba..
Kepada yang nak makan sekaligus pudina dan halia secara mudah dan cepat boleh telan Peppermint Ginger Plus Shaklee ja. Yang penting halal dan dari bahan semulajadi. 

Nyahkan angin dari badan anda sekarang!!




Kak Nab
013.3860068
(Sid: 1215924)


Kak Nab

A WAHM of a boy and a girl .Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment